Топ оферти

Мистичната Странджа - 2BB (от Пловдив)/ 17.09 - ПОТВ.
169 лв.
Маршрут: Пловдив –Поморие – Бургас- остров Света Анастасия –Приморско – Беглик Таш -Мишкова нива-Малко Търново-Бръшлян –Акве Калиде – Кабиле -Пловдив

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус
Хранене: BB
Дати на отпътуване:


Програма

 

Тридневна екскурзия до

МИСТИЧНАТА СТРАНДЖА

 

 

 

 

Поморие-Бургас-о-в Света Анастасия-Приморско-Беклик Таш – Мишкова нива-Малко Търново-Бръшлян-Акве Клиде-Кавиле

с отпътуване от Пловдив

Дата

 17.09.2021-потв.

 

Продължителност

3 дни / 2 нощувки

Цена

169 лв.

Програма:

1-ви ден: Отпътуване от Пловдив в 6,30 ч към град Поморие  по автомагистрала „ Тракия”. По пътя кратки спирки за почивка.

Посещение на тракийската куполна гробница край Поморие – Храм на много епохи. Обектът е уникален за Балканския полуостров. Датира се към края на III и началото на IV век сл. Христа и е най-голямата тракийска гробница у нас.

Време за обяд и отдих в центъра на Поморие.След което продължаваме към  бургаския залив където се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие – Света Анастасия. Островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Манастирът  „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е единствената островна обител в България. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Отпътуване за Приморско.Настаняване в хотела.Кратка почивка  и посещение на тракийското светилище Беглик Таш.Светилището е скътано в полите на Странджа планина,загадъчно разположен по склоновете на Маслен нос. Огромни скални късове, обработени от незнайни майстори, изграждат гигантска композиция в непристъпна местност на 6 км северно от Приморско. Археолозите са убедени, че внушителните канари с причудлива форма не са природен феномен. Човешка ръка, неизвестно как, е поставила на това място грамадите, тежащи по 200 тона. Изследванията показват, че Беглик Таш е съществувало от XIV в. пр.н.е. То е в територията, населявана от тракийското племе скирмиани, които най-вероятно са и древните архитекти. За траките Беглик Таш е имало магическа сила. Комплексът е свързан с ритуали част от култа към Богинята-майка, за което свидетелстват подредените във форма на утроба каменни блокове. Впечатляващ е и слънчевият часовник открит там, както и най-големият камък (долмен) Апостол Таш крепящ се на две точки.Тук отбран кръг от посветени са извършвали тайнствени обреди, за да омилостивят боговете. Завръщане в хотела. По желание вечеря.Нощувка.

2 ри ден: Закуска в хотела. Отпътуване за Малко Търново. С водач от Туристическия информационен център ще продължим към Мишкова нива. Преходът в посока е около 30 минути. На място ще бъде изнесена беседа за това древно тракийско светилище. То е част от голям комплекс, който включва: крепост на върха Голямо Градище, рудници в подножието му, могилен некропол, римска вила, която е обслужвала светилището, както и от т.нар. Голяма могила. Мястото между Малко и Голямо Градище е свързано с легендата за египетската богиня с глава на котка и тяло на жена – Бастет. На Мишкова нива ще се насладим на уникалната природа и силната енергия на Странджа. Култовото съоръжение на Мишкова нива еволюира от долмен през второто хилядолетие преди Христа до светилище-гробница на Бога Слънце, като се е използвало до края на 6 век след Христа. Независимо от трансформациите, които е претърпяло светилището, то остава като свидетелство на тракийската вяра в енергийното безсмъртие.

Завръщане във Малко Търново  и  посещение на Историческия музей , включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Той е разположен в 3 къщи, типични за странджанската възрожденска архитектура. Посещение на католическата църква „Св.Троица” с чудотворната Чентохосовска икона „Св.Богородица” и църквата „Успение Богородично” от 1745 г. Свободно време за обяд в центъра на града.
След обяд продължаваме обиколката на Странджа с посещението на село Бръшлян. То е китно селце с мистична атмосфера, съхранило автентичната архитектура на странджанската къща, където съвременния човек може да се срещне с миналото, разхождайки се по тесните улички , по които сякаш и до днес отекват стъпките на някогашните моми и момци, разглеждайки 200 годишни селски къщи , църквата Свети Димитър, килийното  училище от ХIX век. Недалеч от мегдана на село Бръшлян (всъщност, там всичко е недалеч от мегдана се намира Етнографският музей. Това е автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба.

Завръщане в хотела. Свободно време.По желание привечер можем да се разходим с лодка около Приморско и да  се полюбуваме  на залеза, докато се полюшваме в ритъма на пенестите вълни. Да се насладим  на панорамната гледка към Приморско и прилежащите дълги пясъчни ивици, простиращи се от Китен до природен Резерват Ропотамо.Завръщане в хотела.  По желание вечеря. Нощувка.

3-ти ден: Закуска в ресторанта на хотела.В 9.00 ч отпътуване от Приморско .Посещение на Акве калиде – място събрало в себе си хилядолетна история.Заради лековитите минерални извори Акве Калиде – Термополис е просъществувал без прекъсване векове наред. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, османската и българската епохи хората не са спрели да посещават мястото. „Акве калиде – Термополис” възниква около топлите минерални извори още в тракийско време в І-во хилядолетие преди Христа, когато траките превръщат горещия извор в най-почитаното светилище на Трите нимфи. Легендата за Tрите нимфи носи слава и голяма популярност на града дори и през римската епоха. Множество исторически източници сочат топлите извори в града като едни от най-добрите в целия свят. Градът се е отличавал с изключителна красота и богатство. През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата на това място и изгражда изключително модерен за времето си хамам (турска баня).   По времето на император Траян наблизо е изграден римският път Виа Понтика и край баните е построена пътната станция Акве Калиде.Време за почивка и кафе.

Отпътуване за Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле” край Ямбол.Пристигане и разглеждане на комплекса , разположен на площ от над 600 дка. Кабиле възниква към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия. Бил е превзет от Филип Македонски през IV в. пр.н.е., а през първата половина на ІІІ в.пр.Хр. е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е бил и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница.

След като е превзет от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр., Кабиле се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в. сл.Хр. Разкопките на открито включват  базилики, църкви, крепостни стени и обществени сгради, а откритите находки са експонирани в археологическия музей към резервата.Следва посещение на Кабиленския девически манастир “Рождество Богородично”.

Отпътуване по автомагистрала „ Тракия „ към Пловдив

 

Цената включва:

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Приморско ;
 • Посещение на Тракийската куполна гробница в Поморие:
 • Посещение на остров Света Анастасия ;
 • Посещение на Беглик Таш;
 • Посещение на Малко Търново и Мишкова нива ;
 • Посещение на с Бръшлян:
 • Посещение на комплекс Акве Калиде:
 • Посещение на античния град Кабиле :
 • Туристическа програма и беседи по целия маршрут:
 • Екскурзоводско обслужване ;

Цената не включва:

Цената не включва :

 • Медицинска застраховка – 1лв на ден , за лица над 65 г 1,50 лв на ден;
 • Входните такси на посещаваните обекти:
 • Билет за кораба до остров Св. Анастасия/ отиване и връщане/ – 12 лв; Вх. Куполна гробница – 3 лв .Вх.такса Мишкова нива – 5 лв ;Музея в Мако Търново – 4 лв; Вх. такса Беглик Таш – 4лв ;Входни такси в. музея в Бръшлян –  2 лв ;входна такса Акве Калиде – 4лв. редовен  2лв –пенсионери и деца;Входна такса Кабиле – 5лв редовен, 2 лв пенсионери и деца;
 • По желание доплащане за вечеря – 12 лв;
 • Възможност за разходка с лодка в Приморско – 10 лв

 Забележка:

Важна информация!По време на екскурзията има и пешеходен преход, за който са необходими:- Удобни туристически обувки или маратонки;- Вода и храна за през деня;- Дъждобран;
Като част от политиката ни за грижа към нашите клиенти, ние сме предприели следните действия за осигуряване високо ниво на хигиена по време на пътуването:
1.    Всеки автобус се дезинфекцира в деня преди началото на пътуването, след което не се допускат други пътници;
2.    В края на всеки ден от пътуването, автобусите се дезинфекцират отново;
3.        Във всеки автобус е осигурена  дезинфекцираща течност на алкохолна основа за допълнителна дезинфекция;

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

 • внасяне на 30% капаро;
 • цената е валидна при минимум 35 човека;
 • доплащане не по-късно от 15 дни преди заминаване;

Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.

Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с двигателната система, сърцето или др. заболявания.Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление и грайфер (сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип), щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и дъждобрани.Не носете торби или чанти, а раници. Не носете излишен багаж !!!!Носете си вода и сандвич.Препоръчително е да се подкрепяте с бонбони, вафли  „Морени”, които бързо дават енергия. Хижите разполагат с ресторанти и кафенета, където може да се похапне.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това.

Цени

Дата
17.09.2021 г.