Топ оферти

Ивановски скални църкви - 1BB (от Пловдив)/ 15.04.2023
129 лв.
Маршрут: Пловдив-Пещерата Орлова Чука – Средновековния град Червен – Ивановски скални църкви – Басарбовски манастир – Русе-Пловдив

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус
Хранене: BB
Дати на отпътуване:
15.04.2023 г.

Програма

   ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ
Пещерата Орлова Чука – Средновековния град Червен - ИВАНОВСКИТЕ СКАЛНИ ЦЪРКВИ, Басарбовски манастир - Русе

15.04.2023

Цена: 129 лв.

1 ДЕН:

Отпътуване в 07:00 часа от спирката на ОББ срещу х. “Тримонциум” по маршрут Пловдив – Шипка – Русе. По пътя кратки спирки за почивка. Посещение на музея на хумора и сатирата в град Габрово. Посещение на Архитектурно Етнографски Комплекс "Етър", който е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964г. Музеят е разположен ва 8 км. южно от гр. Габрово. Идеята за създаването на Етъра приднадлежи на Лазар Донков. "В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито..., за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство." - пише Донков.

Посещение на пещера Орлова Чука в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.) Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход.

След това се отправяме към руините на най-значимия български Средновековен град – крепост през XIV в. – Червен. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Крепостта е много добре уредена с множество надписи, които дават представа за отминалите векове тук. Ще пристъпим отвъд масивните зидове, където се открояват части от Болярският Замък и Митрополитската църква. По главната улица все още личат застроените някога, плътно една до друга къщи, 13-те църкви в града и множеството манастири в скалите край него. Най-внушителна е Кулата – Стражница, на 3 етажа и 12 м. височина. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова.  

Отпътуване за Русе - най–голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотела.

Възможност за вечерна разходка по кея – лицето на града, за да се насладите на река Дунав по залез слънце..., а след това бихте могли да се отдадете на кулинарни удоволствия в китните ресторанти, предлагащи специалитети от прясна дунавска риба. Нощувка.


2 ДЕН:

Закуска. Туристическа програма в Русе, където история и истории се крият зад всеки ъгъл - „Площадът на Свободата” - един от малкото в Европа, в който се събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; Сградите на Русенската Опера, Библиотеката и Историческият музей; Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа - една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея; Храма „Света Троица”;
Възможност за посещение на Транспортния музей – единствен в България, Регионалния исторически музей, Пантеона на възрожденците, Къщата на Баба Тонка или разходка с корабче по река Дунав - срещу допълнително заплащане.

По обед отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България - „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец. Вярва се, че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Басарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е обявен за Покровител на румънската столица...

Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви. Обекта е включен от 1979 година в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Църквите са накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всичките, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”- чиито красиви стенописи са добре запазени и имат световна известност. В периода XII – XIV в. Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви!

Монашеският комплекс е бил подържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук присъстват също и изображения на ктиторите на църквите – цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични, издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания...

Отпътуване за Пловдив и пристигане късно вечерта.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Транспорт с туристически автобус;

 • Посещение на музея на хумора и сатирата в град Габрово;

 • Посещение на пещера Орлова чука”;

 • Посещение на крепостта Червен”;

 • Посещение на археологическия резерват Ивановски скални църкви”;

 • Посещение на Басарбовски манастир”;

 • 1 нощувка със закуска в хотел 3/4* в град Русе;

 • Туристическа програма в Русе;

 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Входните такси на посещаваните туристически обекти;

 • Музея на хумора и сатирата в гр. Габрово-3лв възрастни/ деца и пенсионери 2.50лв.

 • Архитектурно Етнографски Комплекс "Етър-5лв. възрастни/ деца и пенсионери 3лв.

 • Ивановските скални църкви - 4лв възрастни/ деца - 2 лв;

 • Пещера Орлова чука - 6 лв възрастни / деца - 3 лв;

 • Крепост Червен - 3 лв. за възрастни / деца - 1лв;

 • Корабче по р. Дунав – 20лв ;

 • Музея на транспорта в гр. Русе

 • Възможност за организирана вечеря в Русе;

 • Медицинска застраховка – 1 лв на ден за лица до 65 г, 2лв за лица над 65г.

 

 
Цени

Дата
15.04.2023 г.