Топ оферти

Ждрелото на река Ерма - Трън - Земенски манастир-Кюстендил - Руенски манастир при село Скрино/родното място на Св.Иван Рилски - 1BB (от Пловдив)/24.10 - ПОТВ.
95 лв.
Маршрут: Пловдив-Знеполе-Трън-ждрелото на р.Ерма- Земенски манастир-Кюстендил - Руенски манастир - Невестино - Скрино - Пловдив

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус
Хранене: BB
Дати на отпътуване:
24.10.2020 г.

Програма

 Ждрелото на река Ерма - Трън - Земенски манастир-Кюстендил - Руенски манастир при

село Скрино/родното място на Св.Иван Рилски/

2 дни/1 нощувка

Дата: 24 - 25.10.2020г

Цена: 95 лв.

 

1-ви ден : Отпътуване в 7.00 ч от Пловдив по автомагистрала” Тракия” към Перник през китното Знеполе, закътано между планините на Краището се отправяме към живописното ждрело на р. Ерма наричано -“Бисерът на вълшебната Ерма”.

То е едно от чудесата на природата, създадено от хилядолетната борба между водата и скалата.Почти отвесните стени на дивия пролом,дълъг около 100 м. са обрасли с люлякови храсти,покрити са с мъх и лишей.Те се издигат на 120-200 метра височина на разстояние в горния край от 50-60 метра една от друга и само 3-4 метра в дъното.В тази теснина зеленикавите води на р.Ерма се блъскат, пенят, скачат от камък на камък, образуват водовъртежи, каскади и един 4 метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове.

Завръщане в Трън. Според преданието първите заселници на Трън отседнали край пътя, където имало голям трън,откъдето дошло и името на новосъздаденото селище-Трън.

Свободно време за обяд.

Наблизо е църквата”Св.Петка” с чудотворната икона , тук е и Скалният параклис „Св.Петка”. Изкачиш ли стълбите,прекрачиш ли прага на пещерата със силна вяра,Светицата ще ти помогне!От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

/При възможност посещениене на Музея на Брусинската керамика и Музея на киселото мляко/.

От Трън пътят ни отвежда към село Бусинци, където е известният „Музей на бусинската керамика", представящ уникалната Бусинска керамика, наследник на средновековната българска грънчарска школа. Нейни произведения пазят Британският музей в Лондон, Лувърът и Музеят на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж. Музеят проследява как местната грънчарска традиция се развива от 17 век до съвременното изкуството на художници-керамици.

След това се отправяме се към музея на киселото мляко, намиращ се в с. Студен извор. Музеят е тържествено открит през 2007 г- точно тук , тъй като това е родното място и къща на откривателя на бактерията на киселото мляко – доктор Стамен Григоров.

След това се отправяме към Земенският манастир - основан през 11 век. В архитектурно отношение манастирската църква заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура. Тук е единствената иконография ”Изковаването на гвоздеите за Христовото разпятие” .

Отправяме се към Кюстендил. Настаняване в хотела.По желание организирана вечеря. Нощувка.

2-ри ден: Закуска в ресторанта на хотела .

Градът е основан през V век пр. Хр от тракийски племена, които се заселват около топлите минерални извори. През римският период градът е известен с името Пауталия - „град на пролетта”. Посещение на художествената галерия, патрон на която е един от най-талантливите български художници Владимир Димитров-Майстора. По желание посещение на: джамията Ахмед бей, Пирговата кула, термите, къщата музей на Димитър Пешев, човекът, помогнал за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Посещение на парк „Хисарлъка” с възможност за разглеждане на крепостта и панорамата към града. 

След напускане на Кюстендил, преминаване през село Невестино и посещение за няколко минути на уникалния „Кадин мост” свързан с тъжна легенда,която сякаш е изобразена по каменните сводове на моста…..

Отправяне към с.Скрино- родното място на Свети Иван Рилски ,поемаме пеш към Руенския манастир”Св.Иван Рилски” и пещерата в която Светеца започва отшелническия си живот.

Отпътуване към Пловдив.Пристигане в града привечер.

 


Цената включва:

 • транспорт с комфортен автобус;

 • една нощувка със закуска в хотел в центъра на Кюстендил;

 • Посещение на Ждрелото на р.Ерма;

 • Посещение на църквата”Св.Петка ;

 • Посещение на Музея на Бусинската керамика :

 • Посещение на музея на киселото мляко ;

 • Посещение на Земенския манастир ;

 • Посещение на Руенския манастир”Св.Иван Рилски”;

 • Посещение на Художествената галерия на Майстора;

 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

 

Цената не включва:

 • медицинска застраховка – 1 лв на ден;

 • входните такси на посещаваните обекти:

Музей в Бусенци – 2лв: Музей на киселото мляко – 2 лв: Художествената галерия на Майстора - 4лв ;

 

Предупреждение към туристите:

Добре е да сте обути с удобни ниски обувки,тъй като еко-пътеката към Ждрелото на р.Ерма е леко стръмна и каменлива, макар и не много дълга.Преминава се през 200 метра тунел с не добре загладена пътна настилка и слабо осветен.

До скалния манастир”Св.Петка” е направено удобно и красиво стълбище , но има продължение около 100 метра което е по пътека обезопасена с парапет и отвежда до Кръста и мястото от където Светицата се е спасила.

Хубаво е туристите да си носят сандвич или нещо подкрепително за хапване.

 

Цени

Дата
24.10.2020 г.