Топ оферти

Ждрелото на река Ерма - Трън - Земенски манастир-Кюстендил - Руенски манастир при село Скрино/родното място на Св.Иван Рилски - 1BB (от Пловдив)/05.06-ПОТВ.
95 лв.
Маршрут: Пловдив-Знеполе-Трън-ждрелото на р.Ерма- Земенски манастир-Кюстендил - Руенски манастир - Невестино - Скрино - Пловдив

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус
Хранене: BB
Дати на отпътуване:
02.10.2021 г.

Програма

 

Двудневна екскурзия до Кюстендил с тръгване от Пловдив

Ждрелото на река Ерма-Трън-Земенски манастир- Кюстендил-Руенски манастир при

село Скрино(родното място на Св.Иван Рилски)

Дата

05.06потвърдена; 03.07; 07.08; 04.09; 02.10.2021

 

Продължителност

 2 дни / 1 нощувка

Цена

95 лв.

 

Програма:

1-ви ден : Отпътуване в 7.00 ч от Пловдив по автомагистрала” Тракия” към Перник през китното Знеполе, закътано между планините на Краището се отправяме към живописното ждрело на р. Ерма наричано -“Бисерът на вълшебната Ерма”.

То е едно от чудесата на  природата, създадено от хилядолетната борба между водата и скалата.Почти отвесните стени на дивия пролом,дълъг около 100 м. са обрасли с люлякови храсти,покрити са с мъх и лишей.Те се издигат на 120-200 метра височина на разстояние в горния край от 50-60 метра една от друга и само 3-4 метра в дъното.В тази теснина зеленикавите води на р.Ерма се блъскат, пенят, скачат от камък на камък, образуват водовъртежи, каскади и един 4 метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове.

Завръщане в Трън. Според преданието първите заселници на Трън отседнали край пътя, където имало голям трън,откъдето дошло и името на новосъздаденото селище-Трън.

Свободно време за обяд.

Наблизо е църквата”Св.Петка” с чудотворната икона , тук е и  Скалният параклис „Св.Петка”. Изкачиш ли стълбите,прекрачиш ли прага на пещерата със силна вяра,Светицата ще ти помогне!От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

След това се отправяме към Земенският манастир - основан през 11 век. В архитектурно отношение манастирската църква заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура. Тук е единствената иконография ”Изковаването на гвоздеите за Христовото разпятие” .

Отправяме се към Кюстендил. Настаняване в хотела.По желание организирана вечеря. Нощувка.

2-ри ден: Закуска в ресторанта на хотела .

Градът е основан през V век пр. Хр от тракийски племена, които се заселват около топлите минерални извори. През римският период градът е известен с името Пауталия - „град на пролетта”. Посещение на художествената галерия, патрон на която е един от най-талантливите български художници Владимир Димитров-Майстора. По желание посещение на: джамията Ахмед бей, Пирговата кула, термите, къщата музей на Димитър Пешев, човекът, помогнал за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Посещение на  парк „Хисарлъка” с възможност за разглеждане на крепостта и  панорамата към града. 

След напускане на Кюстендил, преминаване през село Невестино и посещение за няколко минути на уникалния „Кадин мост” свързан с тъжна легенда,която сякаш е изобразена по каменните сводове на моста…..

Отправяне към с.Скрино- родното място на Свети Иван Рилски ,поемаме пеш към Руенския манастир”Св.Иван Рилски” и  пещерата в която Светеца започва отшелническия си живот.

Отпътуване към Пловдив.Пристигане в града привечер.

 

 

Цената включва:

 • транспорт с комфортен автобус;
 • една нощувка със закуска в хотел в центъра на Кюстендил;
 • Посещение на Ждрелото на р.Ерма;
 • Посещение на църквата”Св.Петка ;
 • Посещение на Земенския манастир ;
 • Посещение на Руенския манастир”Св.Иван Рилски”;
 • Посещение на Художествената галерия на Майстора;
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

Цената не включва:

 • Медицинска застраховка: за лица до 65 г - 1 лв. на ден, за лица над 65 г -1.50 лв. на ден;
 • Входните такси на посещаваните туристически обекти:
 • Застраховка- Отмяна на пътуване – 2,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Издава се само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец;

 Забележка:

 Художествената галерия на Майстора -  4лв ;

Предупреждение към туристите:

Добре е да сте обути с удобни ниски  обувки,тъй като  еко-пътеката към Ждрелото на р.Ерма е леко стръмна и каменлива, макар и не много дълга.Преминава се  през 200 метра тунел  с не добре загладена пътна настилка и слабо  осветен. 

До скалния манастир”Св.Петка” е направено удобно и красиво стълбище , но има продължение около 100 метра което е по пътека обезопасена с парапет  и отвежда до Кръста и мястото от където Светицата се е спасила.

Доплащане:

 • Доплащане за единична стая - плюс 20 лв;

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 30% от пакетната цена;
 • Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;

Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това. 

Цени

Дата
05.06.2021 г.
03.07.2021 г.
07.08.2021 г.
04.09.2021 г.
02.10.2021 г.