Топ оферти

Плиска (двора на кирилицата), Мадара, Шумен, Велики Преслав, Котел, Жеравна - 1BB (от Пловдив)/ 08.04; 20.05.2023
129 лв.
Маршрут: Пловдив-Плиска - Мадара - Шумен -Осмар – Велики Преслав – Котел – Жеравна – Пловдив

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус
Хранене: BB
Дати на отпътуване:
08.04.2023 г., 20.05.2023 г.

Програма

 

Двудневна екскурзия до старите столици на България

Плиска, Мадара, Шумен, Велики Преслав, Котел, Жеравна от Пловдив

08.04; 20.05.2023

Продължителност

2 дни / 1 нощувка

Цена

129 лв.

 

 

 

 

 

 

 Програма:

Ден 1: Пловдив – Плиска – Шумен

Отпътуване от Карлово в 06:00ч. Отпътуване в 7:00 часа от Пловдив към историко – археологическия резерват Плиска – част от Стоте национални туристически обекта. В периода от основаването на Българската държава от хан Аспарух през 681г. до 893г. Плиска е не само столица, но и един от най-големите богати градове в Европа и света. Градът впечатлява по онова време с архитектурата си.
Посещение на двора на кирилицата в град Плиска. Дворът на кирилицата напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че, познавайки кирилските букви, той е  част от културното наследство, създадено на това свещено място. Дворът на кирилицата е мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството.
Отпътуване за местността Мадара и разглеждане на уникалния скален барелеф „Мадарски конник”, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Скалният релеф, който се счита за най-старият по рода си в Европа, представлява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата Българска държава. Свободно време за обяд.

Посещение на Исторически музей – Шумен. Основан през 1857г. като училищна музейна сбирка от възрожденеца Сава Доброплодни – една от най-ранните в днешните български земи, днес той е научен и културно-просветен институт с девет отдела и обособена научна група. Фондовете му съхраняват над 150 000 движими паметника на културата от халколита до наши дни.

Посещение на Томбул джамия – най-големият мюсюлмански храм в България. Единственият много добре запазен ислямски култов ансамбъл в България, където ясно личи пренесената от Мала Азия архитектурна традиция.

Разглеждане на Шуменската крепост, разположена в Шуменското плато над града. През вековете е била владение на траки, римляни, византийци и българи. Разкопките показват, че мястото е било обитавано още през XII в. пр. Хр. от траките, а по време на Първата Българска държава крепостта вече играе важна историческа роля заради близостта си до Плиска и Преслав. Днес е историко-археологически резерват и един от 100-те национални туристически обекта.

Разглеждане на монумент „Създатели на българската държава„, извисяващ се в най-високата част на Шуменското плато, издигнат по случай 1300-годишнината от създаването на Българската държава. Паметникът пресъздава основни моменти в нашата история между VII и X в. Мащабни скулптурни композиции и мозаечни пана разказват за най-значителните моменти от ранната ни история.

Настаняване в хотел в Шумен. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 2: Шумен – Велики Преслав – Котел – Жеравна – Пловдив

Закуска.  В 8:30 часа отпътуване  за  Велики Преслав – обявен за столица на Българската държава от цар Симеон I през 893 г. Посещение на археологическия музей и след това историко – археологическия резерват, който съхранява реставрирани и консервирани части и предмети от средновековния български град – Царската резиденция, Златната базилика, Южната порта, Патриаршията и т.н.

Отпътуване към град  Котел, който е разположен в Източна Стара планина. Посещение на „Кьорпеевата къща„, Експозиция „Котленски възрожденци  – градски бит„,  „Галатанско училище„, Експозиция „Старокотленски килими и тъкани„.  Историята на града започва в древността. Намерените археологически находки, тракийските култови комплекси и скални гробници в местностите Чобрата и Талим Таш, свидетелстват, че този край е бил обитаван от траки.
Отпътуваме към архитектурно исторически резерват Жеравна. Ще имаме възможност да се потопим в неповторимата, нереална сякаш атмосфера на приказно красиви старовремски дървени къщи и уютни цветни градини. В селото се намира родната къща на Йордан Йовков, в която е живял до 13-тата си годишнина. Други интересни обекти за туристите представляват къщата-музей „Сава Филаретов„, „Руси чорбаджи„, както и много други възрожденски къщи и църкви.  Свободно време за обяд. Отпътуване за Пловдив.

 
 

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в Шумен
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута
 • Посещение на Плиска
 • Посещение на Мадара
 • Посещение на Исторически музей – Шумен
 • Посещение на Томбул джамия
 • Посещение на Шуменската крепост
 • Посещение на монумента “Създатели на българската държава”
 • Посещение на Велики Преслав
 • Посещение на Котел
 • Посещение на Жеравна

Цената не включва:

 • Отпътуване от Карлово доплащане 8 лв. за двете посоки
 • Разходи от личен характер и входните такси
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в България“ с покритие 1000 лева – 1 лв на ден / за лица над 65г 1,50 на ден;

Забележка:

Входни такси за музеи и резервати: Плиска – 5 лв. (възрастни), 2 лв (учащи); Мадара – 5 лв. (възрастни), 2 лв. (учащи); Шуменска крепост – 3 лв. (възрастни), 1 лв. (учащи, пенсионери);
Томбул джамия – 4 лв. (възрастни), 2 лв. (учащи); Велики Преслав – 5 лв. (възрастни), 3 лв. (пенсионери), 2 лв. (учащи) и др.

Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това.

 

 

Цени

Дата
08.04.2023 г.
20.05.2023 г.